Grunnoppskrift: Hvordan lage surdeigskultur
Oppbevaring og baking med surdeig
Surdeigskulturen (omtales også som surdeigs-starteren) oppbevares på et syltetøyglass i kjøleskapet, og du bør bake (evt. bare mate) deigen 1 gang i uken. Konsistensen bør være litt som en tykk røre, slik at den lett kan løses opp i vann når du ønsker å bake. Ved baking heller du ut mesteparten av starteren fra glasset og løser den opp med vann i bakebollen, før du deretter tilsetter resten av ingrediensene.
I glasset med resten av starteren, tilsetter du nytt vann og mel, som rørers sammen. La glasset stå i romtemperatur til du ser at aktiviteten starter og bobler dannens. Oppbevar den deretter i kjøleskapet til neste gang du baker.
Om du bare skal «mate» deigen, tilsetter du nytt vann og mel og setter den inn i kjøleskapet igjen. Ved å begrense mengden vann og gjøre deigen tykkere vil den holde seg lengre før du trenger å mate den på nytt. Tilsetter du så mye mel at deigen blir som pepperkake-deig kan den holde seg flere måneder i kjøleskapet.
Lykke til!