Grunnoppskrift: Hvordan lage surdeigskultur

Hva trenger for å lage en surdeigskultur

Fordi det først og fremst er på kornets skall og ytre deler man finner gjær og melkesyrebakterier, bør du bruke et økologisk sammalt mel. Vanlig mel (ikke økologisk) kan være behandlet både kjemisk og med varme for å sikre lengre holdbarhet, og har kanskje ingen naturlige bakterier igjen. Når du allerede har utviklet en grunnkultur så kan du selvfølgelig bake med vanlig mel.

Hvete eller rugmel

Dette kommer litt an på hva slags brød du ønsker å bake: grove rugbrød eller finere middelshavsbrød. En surdeigskultur utviklet fra rugmel vil på et senere kunne konverteres over til hvete, men dette må gjøres gradvis fordi surdeigskulturen trenger litt tid på å vende seg til ny mat.

Prosessen

Å få frem en bakeklar surdeigskultur kan ta opp til 14 dager, men som oftest trenger du ca 8 dager. Prosessen kan deles inn i to faser:

  • Fase 1: Vi lager en løs deig/røre av økologisk sammalt mel som vi hver dag mater med litt mel inntil vi har fått vekket til live grunnkulturen, og du vil se at det bobler i deigen. Dette vil ta ca 4 dager.
  • Fase 2: Deigen vår har nå blitt «levende». Vi bør nå mate den 2 ganger per dag inntil den klarer å heve deigen til dobbel størrelse. Da er den klar for baking. Tar opp til 10 dager.
Neste Forrige