Grunnoppskrift: Hvordan lage surdeigskultur
Fase 2 - gjøre surdeigskulturen sterk nok for baking
Dag 5-8
- (2x) 2 dl fint mel
- (2x) 1 dl vann
Ta vekk mesteparten av deigen, og tilsett mel og vann. Gjenta 2 ganger per døgn. Fortsett med dette inntil deigen din hever til 2x størrelse for hvetesurdeig eller 1,5x størrelse for rugsurdeig.
Tips underveis
- Hvis du bruker vektmål, så er 1 dl mel = 50 gr
- Under fase 2 trenger ikke matingene være med nøyaktig 12 timers intervaller. Mat f.eks. deigen før du går på jobb og når du kommer hjem igjen. Se etter spor i glasset for å se hvor høyt den har hevet, hvis du ikke har vært hjemme hele tiden.
- Du trenger ikke kaste deigen du tar av. Hvis du samler den opp i kjøleskapet, kan du brukes pannekaker, vafler eller kaker.
- Temperaturen på ditt kjøkken vil påvirke hvor lang tid det tar, ved høyere innetempratur går det raskere.