Etter at Jim Lahey fra Sullivan Street bakeri i New York publiserte sin oppskrift til det perfekte hjemmebakte brød i 2006 har den kjente oppskriften gått verden rundt på nettet. Oppskriften som i originalen baserer seg på kaldheving med gjær er egentlig perfekt for surdeig, og ved at man steker brødet inne i en kjøle unngår man problemet med «langsomme» deiger at de flyter utøver og bare blir en stor pannekake.
Les mer
Nå kan du ta med deg de viktigste oppskriftene fra Surdeig.no overalt. Den nye Iphone/Ipad applikasjonen bygd slik at innholdet ligger inne i selve programmet uten at du trenger å være koblet til nettet.
Les mer
Elsket og hatet, smakfult og advart mot. Salt har vært vår venn gjennom den moderne historien og er også viktig når du skal bake brød.
Les mer
Å bake med surdeig er trendy. Det siste året gav Morten Schakenda ut boken «Om boller og brød» med mye surdeigstoff og tidligere på året gikk serien til Camilla Plum «Boller av stål» på NRK, hvor et av programmene var dedikert til gamle bakemetoder.
Les mer
I det siste har jeg fulgt noen nye surdeigsbakere i ferd med å lage sin første kultur. Når man har bakt noen år, tar man både sin surdeigskultur og alle de små tingene man har lært seg opp igjennom for gitt.
Les mer
Vi mennesker har en tradisjon for å gi den beste maten til dyrene våre, mens vi selv spiser dårlige produkter. På samme måte som bygg, har også havre blitt ansett som dyrefor, til tross for at den er en virkelig «powerfood» når det gjelder næringsinnhold.
Les mer
Kornets «Eiffeltårn», rikt på mineraler og elsket i Nord-europa. Rug er en av våre sunneste kornarter, og bør ha en fast plass i ethvert kosthold.
Les mer
Den vakkert lysegrønne åkeren med bygg burde egentlig vært en av våre nasjonalsymboler, for dette kornslaget har vært dyrket i norden allerede 2000 år fKr. Grøt og flattbrød av bygg var det viktigste næringsmiddelet helt fram til 1800-tallet.
Les mer
Du har sikkert sett hvordan brødene laget hos flinke bakere har dekorative spor på toppen av skorpen. Har denne kuttingen av brødet noen spesiell funksjon og hvordan får man til det på sine egne brød?
Les mer
Du har lest om det i avisene, sett reklamefilmer fra knekkebrød produsenter og hørt det fra kostholdseksperter. Fullkornsmel er viktig, men hvis du ikke gir kornet tilstrekkelig tid til bløtlegging, kan du like gått droppe det.
Les mer