2

Havre – fakta og oppskrifter

Vi mennesker har en tradisjon for å gi den beste maten til dyrene våre, mens vi selv spiser dårlige produkter. På samme måte som bygg, har også havre blitt ansett som dyrefor, til tross for at den er en virkelig «powerfood» når det gjelder næringsinnhold.

I Norge er det først og fremst grøt vi forbinder med havre. Her med molter fra Hardangervidda.

Mat for folk og fe

Det var først og fremst i Ireland og Skottland man spiste havre, noe engelskmennene så på med et hånlig blikk. For dem var nemlig havre kun mat for dyr. På 1700-tallet kom det nemlig ut en ordbok i England hvor det stod om havren: “Havre er kjent som føde for mennesker i Skottland og for hester i England.” Fra skotsk side svarte man: “Idag er England kjent for sine hester, mens Skottland er kjent for sine menn.”

Havren var lenge den billigste kornarten, og betydde mye for fattige mennesker rundt om i Europa. Da havre har et spesielt høyt proteininnhold har det blitt hevdet nettopp denne kornarten har vært vanlige folks viktigste (og kanksje eneste) proteinkilde, og uten den hadde kanskje flere av kulturene i Europa aldri overlevd.

Havre i det gamle norden

Også fra gamle norrøne skrifter er havren nevnt. I Eddaen sier guden Tor til ferjemannen:

Før mig over sundet
og morgenmat skal du få,
matsekken har jeg på ryggen,
og bedre mat ei finnes.

Jeg nøt i ro
før jeg reiste hjemmenfra
sild og havregrøt
hungrig er jeg ikke mere.

Biologisk historie

Havren er den yngste av våre kornarter, og trives best i fuktige og kjølige områder. Den trenger lange dager med lys, og har derfor slått godt ann i nordlige deler av Europa.

Dens røtter forgrener seg opptil to meter ned i jorden, og havren klarer seg derfor godt i næringsfattig jord. Ofte blir den brukt til vekselsbruk, når jorden har litt utarmet etter flere års ensidig dyrking.

Selve akset på havren er luftig og frøene hanger inne i flere lag skall. For at vi skal kunne nyttiggjøre oss av næringen, må disse skallene fjernes. Før ble dette gjort ved at man la havren i varmt vann natten over, før det ble ristet slik at skallet ble gyllent. Deretter ble den stampet og skallet siktet vekk, slik at frøet kunne males til mel.

Havre – ernæringsmessig i særklasse

Med et høyt innhold av proteiner og sunt fett er den mer næringsrik enn andre kornarter. Etter dyrkningsforhold innholder havre 13-15% høyverdig protein. Faktisk mangler den bare 2 av de essensielle aminosyrene mennesker trenger, og er kanskje det billigste “protein-pulveret” på markedet!

De slimdannende stoffene i havre, betaglukaner, har en den nyttige egenskapen at det binner seg til kolestrolet vi spiser, og hindrer dette i å tas opp i tarmen. I tillegg vil det også generelt senke den glukemiske indeksen slik at energien tas opp senere. Havre innhold ca. 4 % betaglukaner.

Det høyre fettinnholdet i havre (8-10%) innholder blant annet linolsyre som regnes som en livsnødvendig fettsyre. 100 gr havre vil dekke 1/3 av det daglige behovet. En annen viktig fettsyre er fytosteriner som også bidrar til å gjøre havre til “hjertevennlig” mat, da den har samme egenskaper som betaglukanene nevnt over.

Av vitaminer innholder havre B 1, B 2, B 6 i tillegg til E- og K-vitamin.

Havremel

Kjernen på havre er svært myk, og kan derfor ikke males før det har blitt ristet. I Norge er ikke havremel sa vanlig, men se etter det i større butikker. Dette melet kan brukes til sauser, grøt, drikker og opptil 20% i brød. Man kan også lage dette selv ved å male havregryn i food-prosessor.

Oppskrifter med havre

Havrefrikadeller

  • 1 hakket løk
  • Krydder: salt, merian, timian, støtt koriander, evt. buljong
  • 6 dl kokt havre
  • 1 finrevet gulerot
  • Et lite stykke finrevet selleri
  • 2 dl havregryn

Bland sammen, og la stå å trekke litt. Stekes i panne eller ovn.

Havregrynsmakroner med linfrø

  • 2 dl malte linfrø
  • 2 dl havregryn
  • 2 sp hvetemel
  • 50 gr smør
  • 1 dl finhakkede dadler
  • 2 sp sirup
  • 1 sp sitronsukker
  • 2 sp tyttebær- eller annen syrlig saft

Bland sammen og sett bollen i varmt vann, slik at ingrediensene blander seg bedre sammen. Sett små posjoner på en plate som stekes i 10-15 min på 200°C.

Ristede havregryn

  • 2 sp smør
  • 3 sp havregryn
  • 1 sp brunt sukker

Smelt smør og rør i grynene på middels varme. Når de begynner å få farge tilsettes sukkeret. Brukes som topping på is o.l.

Vaniljesaus med havremel

  • 2,5 dl vann
  • 2 dl melk
  • 3 sp havremel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 sp vanlig sukker
  • litt salt

Kok opp til det tykner.

Sesam- og havresnacks

  • 100 gr havremel
  • 100 gr ristet og malt sesamfrø
  • 2 sp honning
  • litt ingefær
  • litt ekte vanilje
  • Ekstra væske: vann eller eplejuice

Bland sammen og bred ut på en plate, som settes lunt. Når det har tørket litt, kuttes det i små firkanter.

Havresnacks II

  • 1,5 dl vann
  • 1,5 dl hakkede dadler
  • 3 dl havremel
  • 0,5 dl carobpulver
  • 1 dl tyttebær syltetøy
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 sp sitronsaft
  • 1/2 ts kanel

Vannet kokes opp med dadlene. Avkjøles og blandes med resten. La stå nattet over, før det formes til små kuler som rulles i carobpulver eller kokos.

Mørdeig med havre

  • 5 dl havremel
  • 100 gr smeltet smør
  • 3/4 dl honning

Bland deigen og la hvile i noen timer. Rulles ut til 4 store flak som stekes på middels varme. Fylles med eplemos og dokoreres med krem.

Havregrøt som i Vermont

Gryn, salt, kaldt vann og lønnesirup blandes kvelden før. Morgenen etter kokes dette opp tilsatt malt muskat, kanel og noen ganger ingefær. Kokes i 30 minutter og serveres med fløte, melk eller smør.

Skotsk “white pudding”

  • 450 g talg eller kokosfett
  • 900 g havregryn ristet i ovn
  • 4 medium løk, finhakket
  • Pølseskinn
  • 5-krydder eller evt. annen krydderblanding
  • Salt

Bland sammen alle ingrediensene og trekk pølsene i 1 time i en kjele med vann. La dem avkjøle. Brukes ofte som tilbehør til tradisjonell engelsk frokost sammen med black pudding (eng. bloddpudding), bønner, speilegg og pølser.

Skotsk havrekaker/bannocks

  • 125 gr. havregryn
  • 2 sp olje
  • 50 gr. hakket bacon
  • 50 gr. rosiner
  • 1 ts. bakepulver
  • litt salt
  • varmt vann

Bland sammen og tilsett akkurat nok varmt vann til at du får en stiv deig. Arbeid med deigen er varm og form ca 1 cm tykke kaker som stekes i panne over bålet.

Havremelk

  • 3 dl havregryn
  • 10 l vann
  • Vanlijesukker

Kok 1:3 havregryn og vann i 10-15 minutter. Males i matmølle og kan smakes til med litt sukker og vanilje.

Karbobarer med havregryn

  • 3/4 kopp honning
  • 1/2 kopp brunt sukker
  • 1/4 kopp kaldpresset rapsolje
  • 3 kopper havregryn (evt. blandet med andre frø eller nøtter)

Varm honning, olje og brunt sukker forsiktig opp inntil sukkeret er oppløst. Bland sammen med grynene, og press utover i en form. Avkjøl og kutt i passelige biter.

Gyllen havre

Ikke bare smaker havre godt, de vakre klokkene gjør den til en av de vakreste kornslagene.

2 kommentarer til Havre – fakta og oppskrifter

  1. Hibba sier:

    Havremelk

    3 dl havregryn
    10 l vann
    Vanlijesukker

    Kok 1:3 havregryn og vann i 10-15 minutter. Males i matmølle og kan smakes til med litt sukker og vanilje.

    Ti liter vann? Er dette riktig? regner med det skal være dl?

    🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *