Mat for folk og fe
Det var først og fremst i Ireland og Skottland man spiste havre, noe engelskmennene så på med et hånlig blikk. For dem var nemlig havre kun mat for dyr. På 1700-tallet kom det nemlig ut en ordbok i England hvor det stod om havren: “Havre er kjent som føde for mennesker i Skottland og for hester i England.” Fra skotsk side svarte man: “Idag er England kjent for sine hester, mens Skottland er kjent for sine menn.”
Havren var lenge den billigste kornarten, og betydde mye for fattige mennesker rundt om i Europa. Da havre har et spesielt høyt proteininnhold har det blitt hevdet nettopp denne kornarten har vært vanlige folks viktigste (og kanksje eneste) proteinkilde, og uten den hadde kanskje flere av kulturene i Europa aldri overlevd.
Havre i det gamle norden
Også fra gamle norrøne skrifter er havren nevnt. I Eddaen sier guden Tor til ferjemannen:
Før mig over sundet
og morgenmat skal du få,
matsekken har jeg på ryggen,
og bedre mat ei finnes.
Jeg nøt i ro
før jeg reiste hjemmenfra
sild og havregrøt
hungrig er jeg ikke mere.
Biologisk historie
Havren er den yngste av våre kornarter, og trives best i fuktige og kjølige områder. Den trenger lange dager med lys, og har derfor slått godt ann i nordlige deler av Europa.
Dens røtter forgrener seg opptil to meter ned i jorden, og havren klarer seg derfor godt i næringsfattig jord. Ofte blir den brukt til vekselsbruk, når jorden har litt utarmet etter flere års ensidig dyrking.
Selve akset på havren er luftig og frøene hanger inne i flere lag skall. For at vi skal kunne nyttiggjøre oss av næringen, må disse skallene fjernes. Før ble dette gjort ved at man la havren i varmt vann natten over, før det ble ristet slik at skallet ble gyllent. Deretter ble den stampet og skallet siktet vekk, slik at frøet kunne males til mel.
Havre – ernæringsmessig i særklasse
Med et høyt innhold av proteiner og sunt fett er den mer næringsrik enn andre kornarter. Etter dyrkningsforhold innholder havre 13-15% høyverdig protein. Faktisk mangler den bare 2 av de essensielle aminosyrene mennesker trenger, og er kanskje det billigste “protein-pulveret” på markedet!
De slimdannende stoffene i havre, betaglukaner, har en den nyttige egenskapen at det binner seg til kolestrolet vi spiser, og hindrer dette i å tas opp i tarmen. I tillegg vil det også generelt senke den glukemiske indeksen slik at energien tas opp senere. Havre innhold ca. 4 % betaglukaner.
Det høyre fettinnholdet i havre (8-10%) innholder blant annet linolsyre som regnes som en livsnødvendig fettsyre. 100 gr havre vil dekke 1/3 av det daglige behovet. En annen viktig fettsyre er fytosteriner som også bidrar til å gjøre havre til “hjertevennlig” mat, da den har samme egenskaper som betaglukanene nevnt over.
Av vitaminer innholder havre B 1, B 2, B 6 i tillegg til E- og K-vitamin.
Havremel
Kjernen på havre er svært myk, og kan derfor ikke males før det har blitt ristet. I Norge er ikke havremel sa vanlig, men se etter det i større butikker. Dette melet kan brukes til sauser, grøt, drikker og opptil 20% i brød. Man kan også lage dette selv ved å male havregryn i food-prosessor.
Oppskrifter med havre
Havrefrikadeller
- 1 hakket løk
- Krydder: salt, merian, timian, støtt koriander, evt. buljong
- 6 dl kokt havre
- 1 finrevet gulerot
- Et lite stykke finrevet selleri
- 2 dl havregryn
Bland sammen, og la stå å trekke litt. Stekes i panne eller ovn.
Havregrynsmakroner med linfrø
- 2 dl malte linfrø
- 2 dl havregryn
- 2 sp hvetemel
- 50 gr smør
- 1 dl finhakkede dadler
- 2 sp sirup
- 1 sp sitronsukker
- 2 sp tyttebær- eller annen syrlig saft
Bland sammen og sett bollen i varmt vann, slik at ingrediensene blander seg bedre sammen. Sett små posjoner på en plate som stekes i 10-15 min på 200°C.
Ristede havregryn
- 2 sp smør
- 3 sp havregryn
- 1 sp brunt sukker
Smelt smør og rør i grynene på middels varme. Når de begynner å få farge tilsettes sukkeret. Brukes som topping på is o.l.
Vaniljesaus med havremel
- 2,5 dl vann
- 2 dl melk
- 3 sp havremel
- 1 ts vaniljesukker
- 1 sp vanlig sukker
- litt salt
Kok opp til det tykner.
Sesam- og havresnacks
- 100 gr havremel
- 100 gr ristet og malt sesamfrø
- 2 sp honning
- litt ingefær
- litt ekte vanilje
- Ekstra væske: vann eller eplejuice
Bland sammen og bred ut på en plate, som settes lunt. Når det har tørket litt, kuttes det i små firkanter.
Havresnacks II
- 1,5 dl vann
- 1,5 dl hakkede dadler
- 3 dl havremel
- 0,5 dl carobpulver
- 1 dl tyttebær syltetøy
- 1 ts vaniljesukker
- 1 sp sitronsaft
- 1/2 ts kanel
Vannet kokes opp med dadlene. Avkjøles og blandes med resten. La stå nattet over, før det formes til små kuler som rulles i carobpulver eller kokos.
Mørdeig med havre
- 5 dl havremel
- 100 gr smeltet smør
- 3/4 dl honning
Bland deigen og la hvile i noen timer. Rulles ut til 4 store flak som stekes på middels varme. Fylles med eplemos og dokoreres med krem.
Havregrøt som i Vermont
Gryn, salt, kaldt vann og lønnesirup blandes kvelden før. Morgenen etter kokes dette opp tilsatt malt muskat, kanel og noen ganger ingefær. Kokes i 30 minutter og serveres med fløte, melk eller smør.
Skotsk “white pudding”
- 450 g talg eller kokosfett
- 900 g havregryn ristet i ovn
- 4 medium løk, finhakket
- Pølseskinn
- 5-krydder eller evt. annen krydderblanding
- Salt
Bland sammen alle ingrediensene og trekk pølsene i 1 time i en kjele med vann. La dem avkjøle. Brukes ofte som tilbehør til tradisjonell engelsk frokost sammen med black pudding (eng. bloddpudding), bønner, speilegg og pølser.
Skotsk havrekaker/bannocks
- 125 gr. havregryn
- 2 sp olje
- 50 gr. hakket bacon
- 50 gr. rosiner
- 1 ts. bakepulver
- litt salt
- varmt vann
Bland sammen og tilsett akkurat nok varmt vann til at du får en stiv deig. Arbeid med deigen er varm og form ca 1 cm tykke kaker som stekes i panne over bålet.
Havremelk
- 3 dl havregryn
- 10 l vann
- Vanlijesukker
Kok 1:3 havregryn og vann i 10-15 minutter. Males i matmølle og kan smakes til med litt sukker og vanilje.
Karbobarer med havregryn
- 3/4 kopp honning
- 1/2 kopp brunt sukker
- 1/4 kopp kaldpresset rapsolje
- 3 kopper havregryn (evt. blandet med andre frø eller nøtter)
Varm honning, olje og brunt sukker forsiktig opp inntil sukkeret er oppløst. Bland sammen med grynene, og press utover i en form. Avkjøl og kutt i passelige biter.
Havremelk
3 dl havregryn
10 l vann
Vanlijesukker
Kok 1:3 havregryn og vann i 10-15 minutter. Males i matmølle og kan smakes til med litt sukker og vanilje.
—
Ti liter vann? Er dette riktig? regner med det skal være dl?
🙂
Da blir det grøt og ikke melk vil jeg tro..