Grunnoppskrift: Fint surdeigsbrød
Ingredienser og fremgangsmåte
I surdeigsbaking vil litt fullkornsmel være en god idé, selv om man ønsker å bake et fint brød. Grunnen til dette er at fullkornsmel innholder flere mineraler enn fint mel. Disse mineralene vil sammen med smaken på din surdeigskultur og hvor lengde den for lov «å jobbe» i deigen, utgjøre surdeigssmaken på det ferdige brødet.
Ingredienser
- 1 dl surdeigstarter
- 1 dl sammalt hvete
- 5,5 dl hvetemel
- 2,5 dl vann (ca 20 °C)
- 1 ts. salt
- Semulegryn (For strøing)
Begynt med å løse surdeigsstarteren opp i ca 2 dl av væsken slik at du får fordelt den godt ut. Deretter har du oppi resten av væsken, blander dette sammen og tilsetter resten av ingrediensene og bland dette lett sammen. La hvile i 15 minutter.
Kna deretter deigen godt slik at den blir elastisk og ikke klistrer seg til underlaget. Deigen er ferdig knadd når du kan utføre «vindus-rute testen» på den: Roter deigen rundt på benken du bruker for eltingen, mens du hele tiden drar den ut i forskjellige retninger (nesten slik du ser profesjonelle pizzabakere gjør). Når du klarer å dra deigen så tynn at den slipper igjennom lyset når du holder den mot vinduet, samtidig som den ikke revner, er den ferdig knadd og elastisk nok.