Grunnoppskrift: Fint surdeigsbrød
Heving og utbaking av brødet
Siden surdeigsbrød trenger lengre hevetid, kan det deigen gjerne stå å heve mens man f eks er på arbeid, også kan man bake dem ut når man kommer hjem.
- Når deigen har hevet til dobbelt størrelse, bruker du en slikepott og tar den ut av bollen på en kjøkkenbenk eller annet underlag stødd med mel.
- Arbeid forsiktig med deigen og bruk f eks en stekeplate til å «strekke» deigen fra undersiden og over på toppen. Dette gir gjør gluten-nettet mer elastisk slik at brødet holder bedre på formen under andre heving.
- Deretter løfter du brød-emne over på et ovnsbrett. Bruke enten en bakepapir eller smør platen med olje/smør så brødet ikke fester seg. Har du semule- eller polentagryn kan du strø dette under brødet også.
- Sett inn i ovn på hevefunksjon eller med f eks lyspærene på for en svak varme og la stå der i 1,5 til 2 timer.