Grunnoppskrift: Hvordan bake grovt surdeigsbrød

Surdeig og rug har lange tradisjoner

Rug og surdeig har et spesielt godt forhold til hverandre siden det er bare surdeig som kan heve et brød bakt med rugmel. Fordi surdeig bruker lengre tid på å formere seg enn vanlig gjær, vil den litt mer porøse rugdeigen holde på de gassene som dannes under hevingen.

Denne oppskriften er et dansk/tysk surdeigsbrød med en saftig konsistens og med en definert syrlig smak. Du kan også velge å tilsette helkorn av rug, disse bløttlegges og tilsettes sammen med linfrø ved 2. heving. Brødene vil heve ca 1/3 del når du baker med sammalt fint rugmel.

Sammalt rugmel

Sammalt rugmel finnes i to typer: “sammalt fin” og “sammalt grov”. I og med at begge typer innholder hele kornets bestandeler, så vil brød av begge typer bli like sunne, men bruker du den finere typen hever brødet litt bedre.

Vi lar vår surdeig utvikle seg og danne en ny generasjon under første hevning, pass derfor på å ikke tilsett noe annet enn rug- og hvetemel før du har sikret deg en bit surdeig for neste baking. Frø og evt. helkorn bløtlegges parallelt i en annen bolle, og tilsettes før deigen helles i brødformene.

Neste Forrige