Historien til bygg
Bygg er en av de eldste kornartene vi kjenner til, og ble antakelig kultivert på samme tid som einkorn og emmer i områdene rundt Irak og Syria. Den er nevnt i gamle manuskripter fra Kina til oldtidens Egypt. I bibelen var bygg en av de 7grøder israelfolket ble lovet i Kanaan’s land, og i historien om hvordan Jesus metter 5000 mennesker i ørkenen, er det 2 byggbrød og 5 fisk som var utgangspunktet.
Bygg – en hardfør plante
Bygg skiller seg fra andre kornarter ved at den har en vekstperiode på bare 90 – 120 dager, og kan dyrkes selv i klimaer med svært kort kort sommer. Fra det tibetanske høylandsområde opp mot 4000 moh til våre nordiske trakter opp til polarsirkelen.
Bygg idag – nyoppdagede helseeffekter
Fra å engang være vår viktigste kornart, brukes bygg idag først og fremst som dyrefor og til ølbrygging. Dette er litt trist, for nyere forskning har vist at bygg er et av våre sunneste kornslag, med veldig mange helsefordeler:
- Fullkornsmel av bygg innholder dobbelt så mye kostfiber som andre kornslag.
- Bygg har høye nivåer av amalyse, enzymet som gjør oss istand til å ta opp de nyttige stoffene i kornet.
- I en undersøkelse utført i Australia, ble det funnet at et høyt inntak av bygg spesielt bedret fordøyelsen, senket kroppens ph-verdi, og reduserte risikoen for kreft i endetarmen.
- Er en “hjertevennlig” matvare som effektivt senker kolestrolnivået.
- Beskytter mot gikt og andre ledd- og betennelsessykdommer.
- Senker faren både for diabetes 1 og 2.
- Utvikler og øker kroppen evne til å reparere ødelagt vev.
- Beskytter mot asma
- Byggryn har dessuten en svært lav GI på bare 20.
Bygg i brygging av øl
Allerede i det gamle Egypt ble bygg brukt for til brygging av øl. I dag er det meste av ølet som drikkes basert på byggmalt, som lages ved å la kornene spire i noen dager før de tørkes og males til det vi kaller malt. Prosessen videre for å fremstille øl er som følger:
- Maltet bløtlegges i vann for å frigjøre maltsukkeret
- Maltsukkeret kokes med humle for smak
- Væsken avkjøles og gjær tilsettes
- Gjæren formerer seg og frigjør CO~2~ og etanol
- Når gjæringen er ferdig, lagres ølet på flasker med litt ekstra sukker for å skape kullsyre.
Hva kan vi bruke bygg til?
Vi vil komme tilbake til baking med byggmel senere, men her får du en del andre bruksmåter for bygg:
Grunnoppskrift byggryn
- 2 dl gryn
- 6 dl vann
- Salt
Grynene legges i vann dagen i før. Kokes i ca. 20 min. Tilsett salt på slutten av koketiden.
Pannekaker
- 3 dl byggmel
- 5 dl melk
- 4 egg
- 1/2 ts. salt
Steket i panne eller ovn med smør eller olje.
Byggotto
- 5,5 dl kraft (inkl. 0,5 dl hvitvin)
- 200 gr bygggryn
- 1 fed hvitløk hakket
- 50 gr. parmasan
- 1 hakket løk
- 1 sp smør + 1 sp olivenolje
- Pepper og salt
Fres løk og hvitløk i smør og olivenoje til disse er blanke. Tilsett risen og rør i noen minutter før du sakte tilsetter litt og litt kraft, mens du hele tiden rører i pannen. Når all krafen er absorbert rører du inn den italienske osten.
Helsedrikk av bygg
- 2 sp. byggmel eller tilsvarende mengde gryn av bygg som ristes før de males opp
- 5 dl vann
- Revet ingefær
Vann og byggmel kokes opp mens man rører. Tilsett ingefær og evt. avkjøl. Kan smaksettes både med salt/pepper eller honning. Drikkes kald eller varm.
Byggmuffins med nøtter
- 1,5 kopper byggmel
- 1 ts natron
- 1/4 kopp honning
- 1 egg
- 1/2 kopp olje
- 1 kopp surmel eller kefir
- litt salt
- 1/2 kopp nøtter (Pecan-, hassel- eller valnøtter)
Bland alt det tørre. Pisk egg og bland med kefir og honning før dette røres sammen med resten. Fyll muffinsformer 2/3 fulle. Bakes på 170 °C i 15 min.
Byggkjeks
- 3 dl byggmel
- 1 dl hvetemel
- 1,5 dl vann
- 75 gr. smør
- Evt. krydder som koriander eller karve
Blandes til en klebrig deig, som hviler natten over i kjøleskapet, slik at den blir fast. Kjelves ut og deles opp med en rulle eller et kjøkkenglass før den bakes på 200°C til de har blitt gyldene.
Grateng med bygg og havre
- 3 dl byggflak
- 3 dl havregryn
- 2 sp olje
- 1/2 dl bokhvetemel
- 1/2 l vann
- Krydder: Urtesalt, frisk persille, 1 sp merian, litt revet ingefær og 1 ts malt koriander
- Tomatsaus på glass
- Revet ost
Bland sammen og ha i smurt form. Ha tomatsaus og ost på toppen. Sett fatet i kald ovn på 200°C i 30 min. Serveres med grønn salet og dressing.
Mais og bygg relish
- 4 dl nykokte byggryn
- 1 dl maiskorn
- 4 sp. olivenolje
- 3 sp. vinedikk
- Kvernet pepper og salt
- 2 hakkede tomater
- 1 hakket paprika
- 1 finhakket rød løk
Blant mais med byggrynene når disse er ferdig kokt. Tilsett alt det andre og la det avkjøle og stå i 2-3 timer. Serveres til grillmat, stek eller kylling.
Byggkaker
- 1 dl sirup
- 75 gr smør
- 3 dl byggmel
- 1 dl hvetemel
- Krydder: 1 ts. malt anis, 1/2 ts hel anis, 1/2 vaniliesukker
- 1 dl vann
- Saften av en halv sitron
Smør og sirup varmes opp og de andre ingrediensene tilsettes. Formes til en pølse og legges kaldt natten over. Skjær pølsen i tynne skiver og stek dem på 175°C til de har fått farge.
Svenske tunnbrød
- 6 dl byggmel
- 2 ts bakepulver
- 1 ts salt
- 4 dl kulturmelk
Bland alt det tørre før melk tilsettes. Stekes i tørr panne på middels varme, ca 5 min på hver side.
Byggsalat
- 1 del kokt bygggryn
- 1 del epler i terninger
- 1 del rødbeter i terninger
- Krydder: Pepperrot eller fersk revet infefær, litt karve, bittelitt nellikk og salt
- Olje og epleedikk
- Noen hakkede mandler
Bland sammen og la trekke i noen minutter før servering.
Pålegg av bygg
- 3 hakkede løk
- salt
- Olje
- Karry
- 3 dl kokte bygggryn
- 2 pressende hvitløksbåter
- 1 sp. merian
- 1 ts. timian
- 3/4 dl malte solsikkekjerner
Ingrediensene over stekes og brukes som pålegg. Kan oppbevares i kjøleskap.
Interessant!
Men hvor får jeg kjøpt byggryn? Har forespurt Rimi, Kiwi
og Meny og Centra – forgjeves!
Rema1000 har Byggryn.
Hei Kari
Trodde byggryn skal være ganske vanlig. I tradisjonellt norsk kosthold er det mange som bruker det i supper. Hør om de kan ta det inn i butikken, eller sjekk på en helsekost.
Pleier å kjøpe denne varianten:
http://www.mollerens.no/produkter/musli_froe_gryn/Hele_byggryn.html
Hei Surdeig,
eksperimenterer med å bake surdeigsbrød som også inneholder bygg. Laget først brød som inneholdt like deler helekorn av bygg, rug og hvete, som jeg hadde malt til fint sammalt mel. Dette brødet ble ikke godt! det ble klissete og seigt, og skorpa ble så hard at det gikk ut over tennene.
Har sjekket litt på nettet angående byggmel, og finner at det melet man kjøper ferdig i butikken inneholder bare 50% av kornet, dvs at mestparten av skallet er fjernet. I mitt mel var hele kornet med. Vet du om det har noen betydning for skorpa? Har du noen tips til meg angående surdeigsbrød? Jeg vil så gjerne ha bygg i brødet.
Hei,
jeg leser meg litt opp om bruken av bygg og byggmel. Dette er spennende lesing!
Jeg kan anbefale til de som bor på Sørlandet å bestille byggmel (sammalt) eller bygg korn som økologisk fra Grønnmat og få det levert. 1 kg til bare kr 19,-. Grønnmat selger Holli mølle sine gode produkter. http://www.gronnmat.no
Hva menes med at Byggryn senker kroppens ph-verdi? Jeg tolker det ditt hen at kroppen da blir sur. Jo høyere pH-verdi jo mer akalisk er kroppen. Det hadde vært veldig fint å vite om Byggryn er basisk eller syredannende.
Jeg hørte en gang av en gammel dame og klok dame fra landsbygda at byggmel var fint til å fremme kompostering, kan noen bekrefte det? Lite lyst til å gjøre det dersom det ikke har noen hensikt.