3

Vaflenes dag

Synes du vafler er traust og kjedelig? Kanskje var det det du alltid fikk serverte hjemme på søndagskveldene. Vafler er faktisk langt mer interessant en du tror. Spesielt om man baserer dem på surdeig!

Den tradisjonsrike 5-hjertede vaffelen stammer fra vårt naboland Sverige.

Litt historie om vafler

Vafler er faktisk lagt eldre en man tror, for tradisjonen med å steke en røre mellom to jernplater startet allerede i middelalderen! I 1400-tallets Storbritannia og Frankrike var vafler en populær streetfood og på et punkt ble konkurransen så stor, at den franske kongen Charles IX måtte lage en lov som krevde at det ikke kunne være flere selgere enn at de kunne holde en avstand på 6 fot seg imellom!

Blå og gule hjerter

Så var det våre gode, gamle tradisjonsrike vaflene. Du trodde kanskje at de var norske? Tro om igjen! De 5-hjertete vaflene stammer nemlig fra Sverige. Faktisk har de også en egen dedikert “Våffeldag” på 22. og 28. mars. I år er det 25. mars som er “Våffeldagen”, så la oss prøve å lage noen med surdeig.

Oppskrift surdeigsvafler

NB! Du kan også bruke vanlig gjær for å “surne” vaffelrøren. Bruker du vanlig gjær varmer du melken/vannet til 37 °C før du løser opp gjæren i det og tilsetter alt det andre.

Ingrediensene

 • Surdeigsstarter
 • 5 dl 50/50 miks av fint og sandmalt hvete eller rugmel
 • 1 ts salt
 • 1 sp sukker
 • 2 egg (valgfritt)
 • 5 dl melk eller vann
 • 1 ts natron (tilsettes når du skal steke dem, vær obs på at det vil få røren til å boble litt så sørg for å ha god plass i beholderen)

Bland sammen alle tingene og la stå tildekket i romtemperatur i minimum 12 timer. Oppbevar røren i en plastmugge med lokk i kjøleskap fram til du skal lage vaflene. Røren holder seg godt i kjøleskapet, men om du bruker melk bør den ikke stå lengre enn en uke.

Å steke vaflene trenger vel ingen instruksjon, men hvis du vil være kreativ så kan du kanskje forsøke å bake den i porsjonsformer i ovnen på ca. 180 °C, gjerne med noen spiseskjeer syltetøy eller kompott i midten.

Serveringsforslag og variasjon

 • Blinis eller russiske pannekaker serveres ofte med rømme, lodderogn eller røkt laks
 • I Amerika digger de rennene lønnesirup på pannekaker
 • Belgierene smelter sjokolade på sine vafler
 • Bytt gjerne ut opptil 50% av melet med kikertmel eller lignende meltyper
 • Vafler kan godt brukes som vanlig brød og egner seg også som tur- og treningsmat

Les mer om den veldige interessante historien bak vafler på Wikipedia

Du kan også bake vaflene i passelige porsjonsformer

3 kommentarer til Vaflenes dag

 1. Gard sier:

  Hei. Du har en fin side og jeg har fått mange gode tips. Hvor mye surdeigstarter bruker du i vaffelrøre?

 2. Rimma Himlenes sier:

  Hei. Du har en fin side og jeg har fått mange gode tips. Hvor mye surdeigstarter bruker du i vaffelrøre?

  • surdeig sier:

   1-2 dl bør holde fint. Har du mindre så lar du den bare stå litt lenger, siden mindre surdeigskultur vil bruke lenger tid på å surne en gitt størrelse. Eller kan man også regulere fart med f eks temperatur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *