6

Søt bakst med surdeig

For mange er surdeig først og fremst synonymt med mer eller mindre grove brød. Men surdeig er selvfølgelig mye mer. Faktisk vil vi påstå at surdeig er et gjør en bedre jobb i søte deiger hvor man vanligvis hadde bakt med gjær.

Hvorfor? Først og fremst fordi surdeig gir en mer saftig konsistens som gjør bakeverket “fresh’t” i flere dager etter at du bakte det. Dessuten vil kokker si at balansen mellom søt/syrlig i søt mat er like viktig som salt/pepper for kjøtt! Og surdeig er jo melkesyrebakterier.

Hva må du tenke på når du baker søte surdeiger?

 • Doble deigen på forhånd, slik at du ikke får for mye sukker, krydderier o.l. inn i “moder-deigen” din. Litt sukker er faktisk alltid bra, selv når du baker vanlige brød, fordi sukkeret er “raske karbohydrater” som stimulerer surdeigen. Men ikke la en surdeig du skal bruke videre på brød venne seg til for mye søtsaker.
 • Du kan godt droppe fettet i oppskriften! Når du baker med surdeig trenger du faktisk ikke å bruke fett i det hele tatt.
 • Bruk prinsippet med kald-heving og bruk f eks 12+ timer på 1. heving og ca 1/2 parten på andre heving.
 • Når du har bakt ut bollene/kringlen/eller hva du baker, dekker du det til med en oppsprettet plastpose eller glattpack så den lengre hevetiden ikke tørker deigen ut. Bruk en nøytral olje f eks rapsolje og pensle bakeverket slik at plastikken ikke klistrer seg til deigen.
 • For estetikkens skyld kan du pensle med et pisket egg før du setter det inn i ovnen, så får du en fin glasur på yttersiden.

Fra teori til praksis – boller er godt

Denne oppskriften er hentet fra baksiden på en hvetemels pose, men modifisert for surdeigsbaking. Valgfritt topp med Tine Piano vaniljekrem før steking og melis/kokos etterpå.

Ingredienser

 • 2 dl melk (kald)
 • 1 dl surdeig
 • 3/4 dl sukker
 • en klype salt
 • 5 dl hvetemel
 • 1 sp kardemomme
 • 1 dl rosiner
 • 1 egg for pensling

Fremgangsmåte

 1. Løs opp surdeigen i melk, sukker, kardemomme og salt. Melken kan være kjøleskapskald slik at heve prosessen går senere.
 2. Rør inn melet, og kna ca 10 min. til du får en elastisk deig. Kna deretter inn rosinene.
 3. La stå å heve i ca 12 timer i en bolle med lokk slik at den hever 2-3 ganger sin opprinnelige størrelse. Slå deigen ned og bak ut i passe størrelser. Ha dem på ett brett med bakepapir under. Jeg forsøker å være mest mulig “lean” i kjøkkenutstyr, derfor har jeg ingen pensle-pensel, men bruker en litt tørkepapir som jeg dypper i olje og pensler bollene med den.
 4. La dem heve i 4-6 timer til de har nådd en praktfull størrelse.
 5. Rett før du steker dem pisker du sammen ett egg som du glaserer bollene forsiktig, slik at de ikke blir trykt sammen. Ønsker du å være “fancy” med vaniljekrem, legger du forsiktig en skje med godsakene på toppen.
 6. Stekes på 225°C til de så vidt har blitt gyllende. Ca 10 min

Form det som et brød, alt er lov!

Kaldheving og langt hevetid gir god heving på disse surdeigsbollene

6 kommentarer til Søt bakst med surdeig

 1. Lars sier:

  Hei,

  Jeg skulle ønske dere var flinkere til å spesifisere hvilken bakerprosent surdeigen deres er. Min surdeig holder jeg på 68% og om deres er 100% er det kjekt å vite i forkant 😉

  • surdeig sier:

   Hei Lars

   Ja, skal forsøke å være litt flinkere til det. Tilhører nok en gruppen av bakere som ikke er så nøyaktig, og tar det litt på deigfølelsen i forhold til hva forholde mellom væske/mel er, men ofte ligger det på rundt ca +/- 85%

 2. guro sier:

  Hei, hvordan vet jeg hvilken prosent surdeigen min ligger på?
  Hvordan regner jeg ut det?

  • surdeig sier:

   Hei Guro

   Du velger selv hvilke prosent du vil ha den på når du blander inn mel og vann. Prosenten er forholdet mellom melet (i vekt) og de andre ingrediensene. Om du f eks bruker 1 kg mel i en brøddeig, og til denne bruker 7,5 dl vann (0,75 kg vann) så vil prosenten være 75%

 3. Espen sier:

  Hei, hva slags kornsort bør surdeigen være av for best smak? Jeg har kun èn surdeig av rug, men bør jeg «konverterte» den over til hvete før jeg baker søte deiger med surdeig?

  • surdeig sier:

   Det er vel mest vanlig at søt bakst bakes på hvete, men jeg ville forsøkt å bruke rug-surdeigen direkte, før man setter igang å mate den om over en lengere periode.

   Mat den med hvete/vann i en separert bolle (lage en forhevingsdeig på 1-2 dl som i konsistens er litt som en tykk vaffel-røre), og hvis det skummer/bobler etter en 6-8 timer, så bruker du den som utgangspunkt for oppskriften over, eller en annen søt-gjærbakst oppskrift du har.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *