0

Toskansk brød uten salt

Dette brødet kommer fra oppskriftsboken “Smaken av Toscana”, og ble interessert da det brukes en “hurtigvariant” av surdeigsbrød. Ved hjelp av en Biga – en fordeig som lages dagen før, får gjær og mel tid til å utvikle litt ekstra smak.

Oppskrift Toskansk brød uten salt

Biga

  • 1,5 dl lunkent vann
  • 1 ss tørrgjær
  • 100 g temperert hvetemel (varm i mikrobølgeovn, eller bare bruk romtemperert mel)

Vann og gjær røres sammen, før hvetemelet tilsettes. Dekk til og la stå til neste dag. Da skal den skumme og lukte gjær.

Brøddeig

  • Biga fra dagen før
  • Ca. 2 dl lunkent vann
  • 400 g hvetemel

Rør bigaen sammen med vann, og bland deretter resten av melet inn. Kna godt til du får en fin og elastisk deig. Forsøk å bruke minst mulig ekstra mel til elting, ofte trenger man bare å litt mel på hendene man knar deigen med.

Rulles til en brødform, og heves i 1,5 time til minst dobbelt størrelse. I boken står det at man skal steke brødet med en langpanne med varmt vann under, men min erfaring er at det kan gjøre bunnen av brødet litt mykere. Stekes i litt over en halv time på 200 °C. Når du banker på brødet skal det komme en hul lyd.

Gir ekstra gjæringstid mer smak?

Først og fremst syntes jeg resultatet ble ganske bra. Hevingen gikk veldig bra, men i og med at man ikke bruker salt, så er det ikke like mye smak i brødet. Mulig det ble litt ekstra syrlig smak, men ikke så mye som f.eks. ekte surdeigsbrød.

Toskansk brød - brødet passer som tilbehør til salater, pasta og andre lette retter.

Grunnen til at toskanerene ikke bruker salt, er vistnok en gammel saltskatt som fantes i Italia. Bøndene i område var gjerrige og sparte på saltet når de kunne.

Denne artikkelen ble først publisert på Gerhard Slettens blog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *