Ingen regel uten unntak da, for kokosnøtter innholder jo bare mettet fett. I følge Fedon Lindberg så påvirkes fettsammensetningen av klimaet plantene lever i. Jo kaldere klima, jo mer av de bra fettsyrene. Umettet fett innholder med aktiv energi, som jeg tipper betyr at det lettere brytes ned. Så i kaldere og hardere klima vil planter heller lagre energi som enumettet og flerumettet fett siden de da lettere kan forbrenne det senere.
Men tilbake til omega-3, linfrø er den soleklare vinneren, med 58% omega-3 av total fettprosent. På pakken i skapet mitt står det 34% fett, så det betyr at den innholder hele 20% av tørr vekt. Når den koster under 20 kr (og den er økologisk også) så er det en ganske bra pris for en alternativ tran.
Slik bruker du linfrø i baking
I kontakt med vann vil linfrø danne en gele-aktig hinne, som gjør at fordøyelsen fungerer bedre. Legg frøene i vann dagen før, slik at de rekker å bløte seg opp før steking. De tilsette da deigen etter første heving, før man har den i former eller baker den ut. Det kan være lurt å gi de oppbløtte frøene en omgang med stavmikseren slik at vi kan ta opp noen av det sunne fettet.
Omega-3 i frø og nøtter
- Linfrø 58%
- Hampfrø 20%
- Gresskarfrø 15%
- Raps 7%
- Soyabønner 7%
- Valøtt 5% (foresten så skal denne være den nøtten med mest antioksidanter også)
Prosent av fett, og ikke av full vekt.
Kilde: Naturlig slank, Fedon Lindberg
hei, når man legger linfrø i vann for bløtlegging, skal man da sile av vannet før man tilsetter det i deigen, eller forsvinner da mye av omega 3 osv ? og bør man ha mindre væske i deigen når man har bløtlagte frø og evt bløtlagt fullkorn? Skal det også bare siles ?
Hei Espen
Tror nok du trygt kan helle av overflødig vann etter bløtlegging. Fettsyrene blir nok værende inne i frøet, og det er først ved varmebehandling/og eller trykk at de vil presses ut. Slik som man produserer linfrø-olje.